Aan de slag met de Raspberry Pi 400 (zelfstudie)

Ontstaansgeschiedenis van de Raspberry Pi

Acorn BBC Micro (6502/1981)

De interesse in de techniek achter computers en de mogelijkheden die de computer voor thuis- en bedrijfsgebruik bood begon vanaf ongeveer 1976 de huiskamers in de sijpelen. Eerst in de vorm van artikelen in tijdschriften en korte nieuwsflitsen in televisieprogramma’s (Chriet Titulaer!) maar toen in 1977 de Radio Shack TRS-80, Commodore PET en Apple II microcomputers in de Nederlandse winkels verkocht werden, ook in de vorm van speciale computertijdschriften met listings, boeken over programmeren en regelmatige radio- en televisieuitzendingen.

In de beginjaren ’80 startte de Engelse publieke omroep BBC een BBC Computer Literacy Project om te kunnen concurreren met de commerciële omroep ITV, die al een goedlopende technologieserie genaamd The Mighty Micro hadden. De BBC wilde het project baseren op een microcomputer waarmee verschillende taken uitgevoerd zouden kunnen worden die dan in het televisieprogramma The Computer Programme getoond konden worden. De onderwerpen van het programma varieerden van programmeren, grafische toepassingen, geluid en muziek, het aansturen van hardware en kunstmatige intelligentie.

De computer werd in december 1981 op de markt gebracht als de BBC model B en al vrij snel hadden meer dan 80% van de Engelse scholen de beschikking over een ‘Beeb’ die met verschillende lessen en ondersteund door het BBC televisieprogramma de scholieren interesse en vaardigheden met computers bijbracht. De Beeb werd ontwikkeld en geproduceerd door het Engelse Acorn Computers, dat door de goede zaken met de BBC de financiële speelruimte vond om een volledig nieuwe microprocessor te ontwikkelen, die de Acorn Risc Machine werd genoemd, of ‘ARM’. Deze processor kan als de erfenis van het BBC project worden beschouwd. In de jaren ’90 werd de computermarkt overgenomen door de IBM PC en microcomputerbedrijven gingen zonder uitzondering failliet of werden ingelijfd door PC giganten als Compaq. Scholen stapten over op PC’s maar moesten daarmee de educatieve programma’s en het onderzoekende karakter hiervan achter zich laten.

Het BBC Computer Literacy Project werd voor de BBC geproduceerd door David Allen, die later aan betrokkenen en journalisten nog een presentatie gaf van de highlights van het project.

Eben Upton en de Raspberry Pi Foundation

Fast forward naar 2006, waarin de Engelse Cambridge-afgestudeerde ingenieur Eben Upton, werkzaam geweest bij technologiebedrijven als Broadcom, Intel en IBM, op zoek gaat naar een manier om het educatiemodel van de BBC uit de jaren ’80 opnieuw voor de scholen beschikbaar te maken. De drijfveer van Upton is het feit dat de Engelse scholen niet meer de beschikking hebben over een betaalbare manier om de leerlingen kennis te laten maken met een gevarieerd aanbod aan technologie, zoals dat met de BBC model B het geval was. Om het Engelse onderwijs in staat te stellen om leerlingen eerder en beter te laten programmeren was er een nieuw product nodig. De naam van dit product moest ‘iets met fruit’ zijn omdat Upton’s favoriete computers ook met fruit van doen hadden: Apple, Acorn, Apricot. De naam ‘Raspberry’ was hiermee geboren. Het ‘Pi’ deel is afkomstig van de programmeertaal ‘Python’, die Upton als belangrijkste programmeertaal voor zijn onderwijscomputer wilde gebruiken.

In 2009 registreerde Upton de Raspberry Pi Foundation, een officiele liefdadigheidsinstelling met als doel om de Raspberry Pi voor een zo laag mogelijke prijs (het prijsdoel was ongeveer 20 pond) in handen geven van zoveel mogelijk Engelse leerlingen. Tijdens het ontwikkelen van de eerste Raspberry Pi bedacht Upton dat hij (op dezelfde manier als dat bij de BBC computer) twee modellen wilde ontwikkelen, een model A (goedkoper) en een model B (sneller).

Eben Upton met het productieprototype van de Raspberry Pi 1A in 2011 (foto Raspberry Pi Foundation)

Tussen 2011 en 2020 kwamen er met regelmaat nieuwe verbeterde modellen van de Raspberry Pi op de markt. Ieder model voldeed net even wat beter dan de voorganger aan de doelstellingen van de Raspberry Pi Foundation maar hadden niet dezelfde uitstraling als de BBC model B uit de jaren ‘80. In 2020 kwam de Raspberry Pi 400 uit, een toetsenbord-met-computer inéén, net als de BBC model B, die in alle opzichten een betaalbare manier vormt om leerlingen kennis te laten maken met een gevarieerd aanbod aan technologie, net zoals dat met de BBC model B in de jaren ‘80 het geval was.

De Raspberry Pi 400 uit 2020 is in vele opzichten vergelijkbaar met de BBC model B, gestoken in een moderner jasje (foto Raspberry Pi Foundation)

Resultaten in het onderwijs en daarbuiten

De inspanningen van Eben Upton en de Raspberry Pi Foundation hebben hun vruchten afgeworpen waar niet alleen het Engelse onderwijs van profiteert. Leerlingen van alle leeftijden over de hele wereld maken kennis met programmeren in (ondertussen) verschillende programmeertalen en er vinden veel technologiewedstrijden plaats waar de leerlingen elkaar hun kunnen demonstreren. Het aanbod aan documentatie, leermaterialen en projectvoorbeelden zijn overweldigend. En niet alleen het onderwijs is gecharmeerd door de Raspberry Pi. De doorontwikkeling van de ‘A’ en ‘B’ lijnen heeft zowel gezorgd voor een aanbod aan kleine en goedkope Raspberry Pi’s (de Zero en Zero W) als voor een lijn een supersnelle Raspberry Pi’s die prima voor veeleisende servertoepassingen ingezet kunnen worden (de 4 met 1, 2 en 4 GB aan werkgeheugen). Voor elk wat wils. En met het industrie-standaard besturingssysteem Linux dat voor iedere Raspberry Pi geschikt is zijn betrouwbare en veilige professionele toepassingen mogelijk.

Jonge kinderen leren programmeren met de Raspberry Pi (foto Raspberry Pi Foundation)

Geef een reactie