Webtesten met Cucumber, Selenium en Python

Het geautomatiseerd herhalen van testen op webapplicaties kan tijdsbesparend en kwaliteitverhogend werken indien hiervoor de juiste middelen voor worden toegepast. In de cursus Webtesten met Cucumber, Selenium en Python leert de deelnemer werken met de stack aan open source tools waarop de meeste van de commercieel verkrijgbare oplossingen (zoals TestComplete en Katalon Studio) zijn gebaseerd. Het voordeel van de geboden toolset is de eenvoudige integratie met het eigen proces en de eigen oplossingen: Cucumber (de Python implementatie heet Behave), Selenium Webdriver en Python passen prima in iedere agile werkproces en de gemaakte bronbestanden zijn eenvoudig te integreren met versiebeheersystemen en een CI/CD ontwikkelstraat.

De User Interface van webapplicaties is van oudsher een gebied waar veel handmatige testen worden uitgevoerd. Moderne ontwikkelmethoden zoals Scrum hebben tot gevolg dat een tester het vooral moet hebben van opgedane kennis uit refinements en de werking van de zojuist opgeleverde software zelf. Testautomatisering van de UI vindt daarom vaak plaats als de software het al doet. Cucumber is bedoeld voor het testen van het gebruik van software als onderdeel van een het werkproces van een eindgebruiker. Dit concept wordt Behavior Driven Development genoemd en bestaat uit twee componenten: het beschrijven van het gewenste gedrag van de software in een taal die Gherkin wordt genoemd, en het uitprogrammeren van deze gedragsstappen. In deze cursus is dat in de populaire programmeertaal Python en met de Cucumber-implementatie Behave.

Selenium Webdriver is een de facto industriestandaard voor het geautomatiseerd testen van webtoepassingen (afbeelding Testconsultancy Groep)

Python is één van de vele programmeertalen waarmee Selenium kan worden aangestuurd en uitgevraagd. Selenium is een slimme softwareoplossing die dient om verbinding te maken met webapplicaties, via een keur aan vrij te kiezen webbrowsers. Omdat Selenium open source is en in veel softwareproducten is geïntegreerd, is het een de facto industriestandaard geworden. In deze cursus wordt gebruik gemaakt van een toolstack die bestaat uit de Cucumber-implementatie Behave, de programmeertaal Python en enkele modules zoals Splinter en Logging, Selenium en de webbrowser Google Chrome.

Van de deelnemer wordt voorkennis op het gebied van het programmeren in Python en het testen van software verondersteld. Hiernaast dient de deelnemer de beschikking te hebben over een Windows of Macintosh computer waarop door de deelnemer zelf software geïnstalleerd kan worden.

Docent

Rudi Niemeijer is docent software testen, DevOps, internet of things en diverse technische en innovatieve onderwerpen. Hij heeft achtergronden in de elektronica en informatica en is in het dagelijks leven werkzaam als software tester, technisch consultant en hybride docent.

0.00 gemiddeld gebaseerd op 0 beoordelingen

5 ster
0%
4 ster
0%
3 ster
0%
2 ster
0%
1 ster
0%

Deze cursus is op aanvraag beschikbaar voor groepen vanaf 3 personen. In overleg kunt u ervoor kiezen om deze cursus fulltime, of gedurende een periode naar keuze te laten verzorgen. De cursus wordt geheel live online verzorgd in een combinatie van live online presentaties, zelfstudieopdrachten met docentbegeleiding en live online workshops. De kwaliteit van live online cursussen van Online Docenten is vergelijkbaar met volledig fysiek gegeven cursussen.

Geef een antwoord