Tools voor Software Testen

In de cursus Tools voor Software Testen wordt de deelnemer meegenomen in de wereld van geautomatiseerd Software Testen, van Unit Testen tot API testen en van functionele UI testen tot niet-functionele performancetesten. Ook het ontwikkel- en testproces wordt hierbij niet vergeten. De deelnemer maakt kennis met JMeter, Postman en Katalon Studio en doet hier verschillende oefeningen mee.

De tools voor software testen die in de cursus worden besproken (Testconsultancy Groep)

Software Testen vindt plaats op verschillende niveau’s. Op al deze niveau’s is ondersteuning met tools mogelijk. Unittesten is gebaat bij frameworks zoals JUnit (Java), NUnit (.NET/C#) en Python unittest. Unittesten worden extra belangrijk als de ontwikkelaar in een team werkzaam is waar een wijziging aan de applicatie een automatische compile-build-test tot gevolg heeft. Tools kunnen zelfs worden gebruikt om testen voorafgaande aan het bouwen te schrijven in een concept dat Test Driven Development wordt genoemd.

Software kan monolytisch opgebouwd zijn, waarbij na een aanpassing van een onderdeel het geheel opnieuw moet worden gebouwd, of service-georienteerd waarbij er een veel lossere koppeling tussen de programmadelen mogelijk is. Het internet hangt tegenwoordig grotendeels service-georienteerd aan elkaar met REST API aanroepen en ontwikkelaars zijn niet anders gewend dan dat applicaties elkaars API raadplegen. Het testen van API’s wordt ondersteund met Postman (functionele testen) en JMeter (functionele, scenariogestuurde performancetesten).

De User Interface is van oudsher een gebied waar veel handmatige testen worden uitgevoerd. Handmatig testen is evenals handmatig programmeren inherent aan het ontwikkelen van software. Moderne ontwikkelmethoden zoals Scrum hebben tot gevolg dat een tester het vooral moet hebben van opgedane kennis uit refinements en de werking van de zojuist opgeleverde software zelf. Testautomatisering van de UI vindt daarom vaak plaats als de software het al doet, precies wat tools als TestComplete en Katalon Studio nodig hebben.

Een bijzondere plek neemt Cucumber in, bedoeld voor het testen van het gebruik van software als onderdeel van een het werkproces van een eindgebruiker. Het concept wordt Behavior Driven Development genoemd en bestaat uit twee componenten: het beschrijven van het gewenste gedrag van de software in een taal die Gherkin wordt genoemd, en het uitprogrammeren van deze gedragsstappen in de programmeertaal Ruby. Bij het programmeren wordt een testtool zoals Capybara of Selenium Webdriver aangestuurd, die de gewenste handelingen op de gerealiseerde webapplicatie uitvoert. SpecFlow en Behave zijn klonen van Cucumber voor respectievelijk C# en Python.

Van de deelnemer wordt enige voorkennis op het gebied van het testen van software verondersteld, bijvoorbeeld door opgedane werkervaring of het afronden van de cursus Software Testen of TMap Suite Test Engineer. Ook wordt van de deelnemer enige voorkennis op het gebied van programmeren verondersteld, bijvoorbeeld door opgedane werkervaring, zelfstudie of een gevolgde cursus.

Docent

Rudi Niemeijer is docent software testen, DevOps, internet of things en diverse technische en innovatieve onderwerpen. Hij heeft achtergronden in de elektronica en informatica en is in het dagelijks leven werkzaam als software tester, technisch consultant en hybride docent.

4.56 gemiddeld gebaseerd op 9 beoordelingen

5 ster
56%
4 ster
44%
3 ster
0%
2 ster
0%
1 ster
0%

Waardering

 • bramterra

  Goede cursus

  Heldere en leuke cursus, gegeven door een docent met erg veel praktische ervaring. Uiteenlopende testtechnieken houden de inhoud fris en afwisselend.
 • jeroentalman

  Goede start met test tools

  Vele tools beschreven gekregen, te zien gekregen, en even mee gespeeld, zoals Katalon, Postman, JMaster, en een gedeelte Unit Testen. Een goede training om als introductie te dienen voor dit onderwerp. Twee dagen goed besteed.
 • Lucette

  Leuke en leerzame cursus!

  Ik vond het erg interessant en heel leuk om tussendoor ook zelf met praktijk opdrachten bezig te kunnen. Ik had graag nog wat meer tijd gehad om alles te ontdekken, maar dat kan ik in mijn eigen tijd doen. Erg waardevolle cursus en op een prettige manier gegeven door Rudi Niemeijer!
 • Linda

  Goede introductie testing tools

  Ik vond de cursus erg leerzaam en op een prettige manier vorm gegeven. De afwisseling tussen wat theorie en zelfstandig oefenen werkt goed. Ik had graag nog iets meer tijd per tool gehad om ze nog wat beter te leren kennen maar deze cursus vormt een mooie introductie.
 • Jasper Kelder

  Tools voor Software Testen

  De cursus biedt een fijne eerste kennismaking met enkele op het oog zeer nuttige test tools. De opzet sprak me erg aan gezien de mogelijkheid om datgene wat we hier leerden ook direct in de praktijk te kunnen gebruiken en de docent Rudi vond ik ook als een erg prettig persoon en capabele test expert overkomen. Mijn voornaamste kritiek puntje zat hem in de Postman opdracht die naar mijn mening te diepgaande kennis vereiste voor wat ons qua instructies werd geboden. Tegelijkertijd viel op hoe open Rudi stond voor verbeterpunten en hoe hier ook vrijwel direct op ingespeeld werd. Al met al ben ik zeker blij deze cursus gevolgd te hebben.
 • Bezig met ophalen...

Deze cursus is op aanvraag beschikbaar voor groepen vanaf 3 personen. In overleg kunt u ervoor kiezen om deze cursus fulltime, of gedurende een periode naar keuze te laten verzorgen. De cursus wordt geheel live online verzorgd in een combinatie van live online presentaties, zelfstudieopdrachten met docentbegeleiding en live online workshops. De kwaliteit van live online cursussen van Online Docenten is vergelijkbaar met volledig fysiek gegeven cursussen.

Eén gedachte over “Tools voor Software Testen”

Geef een reactie