Tools voor Software Testen

In de cursus Tools voor Software Testen wordt de deelnemer meegenomen in de wereld van geautomatiseerd Software Testen, van Unit Testen tot API testen en van functionele UI testen tot niet-functionele performancetesten. Ook het ontwikkel- en testproces wordt hierbij niet vergeten. De deelnemer maakt kennis met JMeter, Postman en Katalon Studio en doet hier verschillende oefeningen mee.

De tools voor software testen die in de cursus worden besproken (Testconsultancy Groep)

Software Testen vindt plaats op verschillende niveau’s. Op al deze niveau’s is ondersteuning met tools mogelijk. Unittesten is gebaat bij frameworks zoals JUnit (Java), NUnit (.NET/C#) en Python unittest. Unittesten worden extra belangrijk als de ontwikkelaar in een team werkzaam is waar een wijziging aan de applicatie een automatische compile-build-test tot gevolg heeft. Tools kunnen zelfs worden gebruikt om testen voorafgaande aan het bouwen te schrijven in een concept dat Test Driven Development wordt genoemd.

Software kan monolytisch opgebouwd zijn, waarbij na een aanpassing van een onderdeel het geheel opnieuw moet worden gebouwd, of service-georienteerd waarbij er een veel lossere koppeling tussen de programmadelen mogelijk is. Het internet hangt tegenwoordig grotendeels service-georienteerd aan elkaar met REST API aanroepen en ontwikkelaars zijn niet anders gewend dan dat applicaties elkaars API raadplegen. Het testen van API’s wordt ondersteund met Postman (functionele testen) en JMeter (functionele, scenariogestuurde performancetesten).

De User Interface is van oudsher een gebied waar veel handmatige testen worden uitgevoerd. Handmatig testen is evenals handmatig programmeren inherent aan het ontwikkelen van software. Moderne ontwikkelmethoden zoals Scrum hebben tot gevolg dat een tester het vooral moet hebben van opgedane kennis uit refinements en de werking van de zojuist opgeleverde software zelf. Testautomatisering van de UI vindt daarom vaak plaats als de software het al doet, precies wat tools als TestComplete en Katalon Studio nodig hebben.

Een bijzondere plek neemt Cucumber in, bedoeld voor het testen van het gebruik van software als onderdeel van een het werkproces van een eindgebruiker. Het concept wordt Behavior Driven Development genoemd en bestaat uit twee componenten: het beschrijven van het gewenste gedrag van de software in een taal die Gherkin wordt genoemd, en het uitprogrammeren van deze gedragsstappen in de programmeertaal Ruby. Bij het programmeren wordt een testtool zoals Capybara of Selenium Webdriver aangestuurd, die de gewenste handelingen op de gerealiseerde webapplicatie uitvoert. SpecFlow en Behave zijn klonen van Cucumber voor respectievelijk C# en Python.

Van de deelnemer wordt enige voorkennis op het gebied van het testen van software verondersteld, bijvoorbeeld door opgedane werkervaring of het afronden van de cursus Software Testen of TMap Suite Test Engineer. Ook wordt van de deelnemer enige voorkennis op het gebied van programmeren verondersteld, bijvoorbeeld door opgedane werkervaring, zelfstudie of een gevolgde cursus.

Docent

Rudi Niemeijer is docent software testen, DevOps, internet of things en diverse technische en innovatieve onderwerpen. Hij heeft achtergronden in de elektronica en informatica en is in het dagelijks leven werkzaam als software tester, technisch consultant en hybride docent.

4.60 gemiddeld gebaseerd op 5 beoordelingen

5 ster
60%
4 ster
40%
3 ster
0%
2 ster
0%
1 ster
0%

Waardering

 • Jasper Kelder

  Tools voor Software Testen

  De cursus biedt een fijne eerste kennismaking met enkele op het oog zeer nuttige test tools. De opzet sprak me erg aan gezien de mogelijkheid om datgene wat we hier leerden ook direct in de praktijk te kunnen gebruiken en de docent Rudi vond ik ook als een erg prettig persoon en capabele test expert overkomen. Mijn voornaamste kritiek puntje zat hem in de Postman opdracht die naar mijn mening te diepgaande kennis vereiste voor wat ons qua instructies werd geboden. Tegelijkertijd viel op hoe open Rudi stond voor verbeterpunten en hoe hier ook vrijwel direct op ingespeeld werd. Al met al ben ik zeker blij deze cursus gevolgd te hebben.
 • Admin bar avatar

  Nathalie Antoine

  kennismaking met tools voor testen

  Bedankt Rudi voor de 2 dagen cursus. Veel geleerd en een goed beeld gekregen van verschillende tools die beschikbaar zijn voor testen.
 • Reinout Smit

  Tools software testen

  Rudi, bedankt voor deze fijne cursus, je interactie als docent is erg goed. Wat je van deze cursus zeker kan verwachten is het verkrijgen van handvatten voor verschillende test tools. De hoofdlijnen van de tools worden besproken zodat je er zelfstandig mee verder kan. De instructeur staat zeer open voor feedback en kan deze feedback ook snel verwerken in volgende of zelfs huidige lessen. Bij Katalon had ik graag nog een specifieke extra opdracht gezien.En bij de tool Postman had ik graag meer willen doen dan enkel de GET requests en het spelen met queries, want ik denk dat het programma meer kan dan dat wat ook van grote waarde kan zijn. Al met al erg bedankt voor de leuke en interessante lessen!
 • Admin bar avatar

  Vi Nguyen

  Super course

  Fantastische les met veel interessante en nuttige leerstof. De instructeur is erg enthousiast en deskundig en professioneel.
 • Alwin Filius

  Tools voor software testen

  Een leuke manier om kennis te maken met de verschillende testtools. De online omgeving werkte nu een heel stuk beter en was nu een goede ondersteuning. Tijd in schatten van de duur van de opdrachten was soms nog lastig, geloof ik. Katalon hadden misschien wat extra opdrachten bij gekund. Bij Postman lag de focus misschien teveel op de queries en niet op postman zelf. Jmeter was een leuke tool om aan het einde nog mee te spelen. Het helpt om aan het begin duidelijk aan te geven wat het doel van de cursus is: kennismaken met verschillende testtools. Dat helpt ons ook met welke blik we naar de verschillende tools moeten kijken. Mooi hoe jullie zeer open staan voor feedback en steeds proberen alles te verbeteren. Een hele goede instelling. Zo wordt het steeds een stukje beter.

Deze cursus is op aanvraag beschikbaar voor groepen vanaf 3 personen. In overleg kunt u ervoor kiezen om deze cursus fulltime, of over een langere periode gedurende dagdelen te laten verzorgen.

Geef een reactie