Tools voor Software Testen

In de cursus Tools voor Software Testen wordt de deelnemer meegenomen in de wereld van geautomatiseerd Software Testen, van Unit Testen tot API testen en van functionele UI testen tot niet-functionele performancetesten. Ook het ontwikkel- en testproces wordt hierbij niet vergeten. De deelnemer maakt kennis met JMeter, Postman en Katalon Studio en doet hier verschillende oefeningen mee.

De tools voor software testen die in de cursus worden besproken (Testconsultancy Groep)

Software Testen vindt plaats op verschillende niveau’s. Op al deze niveau’s is ondersteuning met tools mogelijk. Unittesten is gebaat bij frameworks zoals JUnit (Java), NUnit (.NET/C#) en Python unittest. Unittesten worden extra belangrijk als de ontwikkelaar in een team werkzaam is waar een wijziging aan de applicatie een automatische compile-build-test tot gevolg heeft. Tools kunnen zelfs worden gebruikt om testen voorafgaande aan het bouwen te schrijven in een concept dat Test Driven Development wordt genoemd.

Software kan monolytisch opgebouwd zijn, waarbij na een aanpassing van een onderdeel het geheel opnieuw moet worden gebouwd, of service-georienteerd waarbij er een veel lossere koppeling tussen de programmadelen mogelijk is. Het internet hangt tegenwoordig grotendeels service-georienteerd aan elkaar met REST API aanroepen en ontwikkelaars zijn niet anders gewend dan dat applicaties elkaars API raadplegen. Het testen van API’s wordt ondersteund met Postman (functionele testen) en JMeter (functionele, scenariogestuurde performancetesten).

De User Interface is van oudsher een gebied waar veel handmatige testen worden uitgevoerd. Handmatig testen is evenals handmatig programmeren inherent aan het ontwikkelen van software. Moderne ontwikkelmethoden zoals Scrum hebben tot gevolg dat een tester het vooral moet hebben van opgedane kennis uit refinements en de werking van de zojuist opgeleverde software zelf. Testautomatisering van de UI vindt daarom vaak plaats als de software het al doet, precies wat tools als TestComplete en Katalon Studio nodig hebben.

Een bijzondere plek neemt Cucumber in, bedoeld voor het testen van het gebruik van software als onderdeel van een het werkproces van een eindgebruiker. Het concept wordt Behavior Driven Development genoemd en bestaat uit twee componenten: het beschrijven van het gewenste gedrag van de software in een taal die Gherkin wordt genoemd, en het uitprogrammeren van deze gedragsstappen in de programmeertaal Ruby. Bij het programmeren wordt een testtool zoals Capybara of Selenium Webdriver aangestuurd, die de gewenste handelingen op de gerealiseerde webapplicatie uitvoert. SpecFlow en Behave zijn klonen van Cucumber voor respectievelijk C# en Python.

Van de deelnemer wordt enige voorkennis op het gebied van het testen van software verondersteld, bijvoorbeeld door opgedane werkervaring of het afronden van de cursus Software Testen of TMap Suite Test Engineer. Ook wordt van de deelnemer enige voorkennis op het gebied van programmeren verondersteld, bijvoorbeeld door opgedane werkervaring, zelfstudie of een gevolgde cursus.

Docent

Rudi Niemeijer is docent software testen, DevOps, internet of things en diverse technische en innovatieve onderwerpen. Hij heeft achtergronden in de elektronica en informatica en is in het dagelijks leven werkzaam als software tester, technisch consultant en hybride docent.

4.5
13 total
5
7
4
6
3
0
2
0
1
0

Waardering

 • Petrina IJnsen

  Interessant en leerzaam

  Ik denk dat we een goed beeld hebben gekregen van de mogelijkheden. Veel geleerd in korte tijd. Leuke docenten!
 • Admin bar avatar

  Britt

  Leuk en leerzaam

  Leuk om met nieuwe tools te maken te krijgen en genoeg handvaten om zelf meer te leren/spelen. Verder veel geleerd en op een duidelijke uitgelegd door een docent met veel kennis, top!
 • j.meijer

  Leuke cursus!

  Cursus geeft een goed beeld van wat testen inhoudt en welke tools er zijn voor welke doeleinden. Veel geleerd! Je hebt wel erg veel tijd nodig als je elke tool onder de knie wilt krijgen, maar dit geeft in ieder geval erg goede hands-on ervaring mee om het langzaamaan zelf ook toe te kunnen passen in projecten. Rudi gaf de cursus fijn gestructureerd en rustig, fijne vent om naar te luisteren.
 • Admin bar avatar

  StevenReijntjes

  Review Cursus Testen

  Tweede deel van de cursus was pittig maar leuk. Erg fijn om echt met de tools bezig te zijn in plaats van alleen theorie te krijgen. Er mag nog wel een keer met een kritisch oog door alle tekst van deze site gegaan worden ;) Docenten waren heel helder in hun uitleg.
 • bramterra

  Goede cursus

  Heldere en leuke cursus, gegeven door een docent met erg veel praktische ervaring. Uiteenlopende testtechnieken houden de inhoud fris en afwisselend.
 • Bezig met ophalen...

Deze cursus is op aanvraag beschikbaar voor groepen vanaf 3 personen. In overleg kunt u ervoor kiezen om deze cursus fulltime, of gedurende een periode naar keuze te laten verzorgen. De cursus wordt geheel live online verzorgd in een combinatie van live online presentaties, zelfstudieopdrachten met docentbegeleiding en live online workshops. De kwaliteit van live online cursussen van Online Docenten is vergelijkbaar met volledig fysiek gegeven cursussen.

2 gedachten over “Tools voor Software Testen”

 1. Fijne cursus met een hoop informatie, tijd om met de tools aan de slag te gaan en een docent die duidelijk heel veel kennis in huis heeft.
  De teksten in de online omgeving zijn niet altijd even duidelijk en kunnen naar mijn mening verbeterd worden.

Geef een antwoord